ANALYSE – Voor het Britse pond is het de komende tijd een dubbeltje op zijn kant. Een verlaging van de kredietwaardigheid en nieuwe zorgen over de Brexit spelen de munt parten, terwijl een mogelijke renteverhoging het pond juist weer een duw in de rug kan geven.

Afgelopen maandag is de vierde ronde van de Brexit-onderhandelingen geruisloos begonnen. Op financiële markten is veel meer aandacht voor de uitslag van de Duitse verkiezingen – waar bondskanselier Angela Merkel zich kan opmaken voor lastige coalitieonderhandelingen.

Afgelopen weekend werd bekend dat kredietbeoordelaar Moody’s de rating voor Groot-Brittannië een stapje verlaagt van Aa1 naar Aa2. Moody’s maakt zich zorgen over de lastige voortgang bij de Brexit-onderhandelingen. Het kredietbureau vermoedt dat het voor het Verenigd Koninkrijk lastiger wordt om de begroting sluitend te krijgen.

Ruim een jaar geleden was Moody’s de eerste van de grote kredietbeoordelaars die na het Brexit-referendum de rating verlaagde. Er is een flinke kans dat de andere kredietbeoordelaars ook deze keer het voorbeeld volgen.

Theresa May vaag over scheidingskosten

Het nieuws over de bijstelling door Moody’s volgt vlak op een toespraak van een toespraak van de Britse premier Theresa May. Vorige week vrijdag sprak zij in Florence over de aankomende Brexit.

May zet in op een overgangsperiode van maximaal twee jaar nadat haar land in 2019 de EU verlaat, zonder precieze bedragen te noemen die Groot-Brittannië wil betalen als bijdrage aan alle kosten van het scheidingsproces. De BBC had eerder gemeld dat May in zou zetten op een bedrag van 20 miljard euro.

Valutahandelaren keken reikhalzend uit naar meer informatie over de koers die de Britse delegatie tijdens de onderhandelingen gaat kiezen. In dat opzicht kwamen ze bedrogen uit.

Toespraak vol tegenstrijdigheden

De toespraak blonk vooral uit in tegenstrijdigheden, wat een weerspiegeling is van de strijd binnen de regeringspartij van May. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is groot voorstander van een snelle, harde Brexit. Aan de andere kant maakt minister van Financiën Philip Hammond zich juist sterk voor een meer geleidelijk vertrek uit de EU.

De politieke onzekerheid wordt verder aangewakkerd doordat lang niet altijd duidelijk is of een uitspraak van een Britse politicus gezien moet worden als zijn persoonlijke visie of als het standpunt van de Britse regering. Half september zorgde Johnson nog voor flink wat opschudding met een artikel in een groot Brits dagblad waarin hij schetste hoe de Brexit vorm moet krijgen.

Beleid Britse centrale bank

Zelfs als we met een glazen bol kunnen zien hoe het politieke Brexit-spel de komende tijd wordt uitgespeeld, is het onmogelijk om veel te zeggen over de toekomstige richting van het Britse pond. Er is namelijk een tweede belangrijke onzekere factor: het beleid van de Bank of England (BOE).

In de tweede week van september veerde het pond met maar liefst 3 procent op ten opzichte van andere valuta’s nadat de centrale bank zinspeelde op een verhoging van de rente. Dat was de sterkste opmars in meer dan acht jaar.

Voorzitter Mark Carney van de Bank of England vertelde in een toespraak dat de kans op een renteverhoging de afgelopen tijd ‘absoluut is toegenomen’. Daarbij lijkt hij vooral te kijken naar de inflatie, die binnen anderhalf jaar is toegenomen van 0 naar 3 procent. De centrale bank streeft naar een inflatieniveau van circa 2 procent.

Op het verkeerde been

Met zijn uitspraak zette Carney iedereen die positie had gekozen voor een verdere daling van het Britse pond, op het verkeerde been. Aan de andere kant is het ook niet zonder risico om na zijn toespraak vooruit te lopen op een stijging van de Britse rente. In het verleden heeft de Bank of England vaker met een stevige uitspraak een schot voor de boeg gegeven, om vervolgens toch de rente ongewijzigd te laten.

Hoewel de richting van het pond zich niet laat voorspellen, moet het wel heel raar lopen als de munt de komende maanden niet flink blijft schommelen. Het afgelopen halfjaar schommelde het pond ten opzichte van de euro al tussen meer dan 1,20 euro per pond tot minder dan 1,08 euro – een verschil van meer dan 11 procent.

(klik voor uitvergroting; volg de koers van het Britse pond op finanzen.nl)

Ondernemers die het zich niet kunnen of willen permitteren om zich te laten verrassen door grote valutaschommelingen, doen er goed aan om te kijken hoe ze dat risico kunnen afdekken voordat de achtbaanrit van het pond echt van start gaat.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.